Mama schrijft over pesten …

Hello iedereen,

Vandaag eens een ervaring van mezelf die ik ga delen met jullie .. een ervaring dat alles behalve rooskleurig is maar er helaas veel gezinnen mee te maken krijgen.

In de week tegen pesten die hier in België van start is gegaan op 22 februari en loopt tot 1 maart dacht ik dat het nu wel de ideale moment is om hierover te schrijven.

Zoals velen onder jullie al weten heb ik 2 schatten van zonen Nick 23 en Sem 10 . Nick woont niet meer thuis en leid zijn leven best goed . Met vallen en opstaan maar hij komt er wel . Ik ga het vandaag hebben over menne kleinste Sem. Sem is een ventje dat enorm veel liefde geeft maar op de wereld is gekomen met een speciale handleiding . En elke dag leer ik nog bij hoe hij aangepakt moet worden en bijgestaan . Sem is een vrolijk enthousiast ventje dat huppelend door het leven gaat .

Maar het is hij die elke dag weer zich moet bewijzen in deze wereld . Elke dag opnieuw en opnieuw .. ik schrijf dit vanuit men hartje en ook omdat ik dit op 1 of andere manier kwijt wil . Omwille van medische redenen heeft Sem te maken met overgewicht en wordt hij nagekeken en  ook gepest . De school probeert dit zo goed mogelijk aan te pakken maar helaas zijn ze er niet altijd en overal. Als je kind gepest word dan sta je zo machteloos aan de zijlijn toe te kijken . Je zou zo graag zijn of haar plek innemen en je kind niet willen confronteren met soms harde en pijnlijke woorden . Maar helaas gaat dat niet. Ik zet Sem hier zeker niet goed te praten en heb zeker geen heilige op deze wereld gezet maar ik merk dat het in deze maatschappij er enorm hard aantoe gaat.

Door de komst van de sociale media enz is het pestgedrag alleen maar toegenomen want het is heel makkelijk om iemand een berichtje te sturen waarin je iemand uitlacht of belachelijk maakt. Toen ik klein was was er dat allemaal niet en werd er ook veel minder gepest omdat we als kinderen dat een face to face confrontatie moesten aangaan . Maar dat kunnen heel veel kinderen tegenwoordig niet. Ze kruipen weg achter hun scherm en dan kunnen ze heel de wereld aan. Totaal verkeerd bezig denk ik dan .. Ik als mama probeer dit allemaal zo goed mogelijk op te volgen en bij te sturen maar ik ben er ook niet altijd. Sem krijgt harde woorden naar zich geslingerd en dat doet hem enorm veel pijn. Iedereen die Sem kent weet dat hij aan zijn overgewicht niks kan doen en toch wordt dit gebruik om hem te kwetsen . Maar elk kind is uniek en speciaal op zijn eigen manier het maakt niet uit hoe en wat laat een kind een kind zijn . Ik weet ook dat je niet snel als ouder gaat vertellen men kind wordt gepest! Waarom niet? Is niet omdat je kind gepest wordt dat het de schuld is van de ouders . Neen het is de schuld van de pesters . Als je meeloopt in de rij dan is alles okee maar ben je een beetje anders dan kan het allemaal niet. Kinderen die gepest worden isoleren zichzelf en kruipen in hn schelp . Dat laat ik met Sem niet gebeuren .. ik zei altijd maar Sem draai u om en ga door . Maar omdat Sem al jaren te maken heeft met pesterijen en rare blikken begint hij van zich af te bijten . Eerlijk ik ben daar best blij om .. je moet je niet laten doen  door pesters je je moet weerstand geven op welke manier dan ook want pesten is echt niet okee.

Sem is ook de eerste als iemand anders gepest word die het opneemt tegen de anderen . Want pesterijen is kwetsen in hoogste graad en niks of niemand verdiend het om gepest te worden. Sem is wie hij is en niet anders en aanvaard je hem dan heb je er een goede vriend bij heb je een probleem met zijn persoon dan mis je iets . Als ik de verhalen van men 10 jarig zoontje hoor dan vraag ik me af waar dit naartoe gaat .. dit alles maakt me droevig en boos want je staat met momenten echt machteloos tegen mensen die niet beter weten . Ook de scholen weten soms niet goe hoe ze dit moeten aanpakken en ik vind dat ze daar dan maar extra budget voor moeten voorzien .

Soms zijn de leerkrachten daar niet genoeg voor opgeleid en kan ze het ook niet kwalijk nemen want ik denk dat er nergens een handleiding is tegen pesten .Ik wil maar 1 ding men kind gelukkig zien niet meer of niet minder . Laat elk kind in zijn waarden .. want we zijn allemaal maar 1 keer kind .. en eerlijk dat zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn .. zorgeloos…. Dus aub weet je dat iemand gepest wordt doe er dan iets aan … pesten is echt niet oke .. Ik heb dit geschreven omdat pesten me enorm veel pijn doet en ik er zo goe mogelijk mee probeer om te gaan en een plaats te geven . Neen ik moet geen medelijden ik wilde dit gewoon met jullie delen want als iedereen zwijgt gaan we het niet kunnen oplossen.

Niemand pest … maar er zijn jaarlijks wel kinderen die zich van het leven ontnemen door pesterijen . Dus ik denk dat we als we er allemaal op ingaan  dat het niet okee is het hopelijk iets kan veranderen …. ik hoop alleszins ….

Xjes

Hyacintha