Wat als we zelf moesten beslissen ….

Hello iedereen ,

Niemand van ons weet exact wanneer we de wereld gaan verlaten en onze geliefden gaan moeten achterlaten . Toen ik klein was zei men papa altijd tegen mij boven in de hemel ligt er een hele dikke boek en de moment dat het aan onze naam is dan verlaten we de wereld en gaan we naar de engeltjes .. Met ouder te worden en al een hele rugzak te dragen denk ik daar eerlijk gezegd anders over .. niemand weet wanneer het aan ons is .

Mijn papa stierf op zijn 45 jaar toen ik 24   jaar was heel plots aan een slagaderbreuk .. onverwacht ..  niet ziek,altijd gewerkt ..enkele horecazaken uit de grond gestapt .. en altijd goed gezind. T eerste dat ik dacht toen het gebeurde was ..raar maar waar t zal aan zijne naam zijn daarboven in de boek. Maar wat er na dit leven is of niet is laat ik aan anderen over om daar over te schrijven . Maar wat als we nu zelf eens zelf konden beslissen wanneer we zouden sterven.. bedoel natuurlijk niet zelfdoding he .. gewoon een datum prikken en zeggen dit is de moment.. dan ben ik ervan overtuigd dat er een overbevolking gaat zijn want niemand van ons laat zijn kinderen ,ouders ofzo achter. Maar wat als je er als persoon toe verplicht wordt een datum te prikken omdat het niet anders kan . Hoe ga je daarmee om ? Dat brengt me bij men volgende ervaring . Ik kreeg een mailtje van een jongeman die een aanvraag deed voor zijn gezin .Mama,papa en kids . Superleuk gezinnen !! Kijk er altijd naar uit want met kinderen is het altijd ambiance . Kinderen vinden het super eens iets speciaal te mogen doen . De man was afkomstig uit Wallonie en ging er een daguitstap van maken. De man zei dat het vrij dringed was want na een tijdje zou hij niet meer zo ver kunnen rijden .

Ik dacht niet verder na en stelde ook geen verdere vragen . De dag van de afspraak verscheen er een super enthousiast gezin . Vrolijk charmant en de kids zo levendig . De papa kon helaas niet lang rechtstaan dus ik zorgde voor een zetel zodat de man zich comfortabel voelde . Voor ik een afdruk maak weet ik graag waarom mensen dit laten doen en werlk verhaal erachter zit . Zoals nu ook weer .. De man was in de 40 en was heel ongelukkig gevallen jaren geleden . Hij had al vele operaties gehad maar leefde constant met pijn . Hij verloor zijn job en het gezin moest het met veel minder stellen dan dat ze gewend waren . Meneer werd volledig geisoleerd door de pijn die hij elke dag ervaarde . Niks hielp en hij de beslissing genomen dat als de pijn niet meer te harden viel een eind zijn leven te maken door euthanasie.

De man wilde ook geen operaties meer na die 20 tal hield het voor bekeken. Met pijn leven was de enigste oplossing en die pijn weegde zo hard op zijn gezin dat hij die beslissing had genomen Moment dat het ondragelijk werd ermee te stoppen . Bij het horen van dit verhaal was ik sprakeloos maar kon de man wel ergens begrijpen .  Is dat egoistisch neen vind dat helemaal niet van die man . Het zou egoistisch zijn van de familie om hem langer te willen houden . Wat ik uiteraard ook zou begrijpen maar eerlijk .. we wensen de personen die we graag zien geen pijn toe in geen enkele vorm. Dus ik begreep het wel ..Ze hadden nog heel veel dingen op hun agenda staan dat ze als gezin smen moesten doen en een afdruk maken was er 1 van . Ik vind het van zijn vrouw wel enorm dapper en knap dat ze hem erin steunde en ook nog alles meedeed om haar man nog zo gelukkig mogelijk te maken .

Ik denk weten wanneer de persoon die je graag ziet ga sterven dat het een heel vies gevoel moet zijn . Gelukkig is dat bij mij bij al de mensen die ik al verloren ben nog niet voorgevallen maar ik heb enorm veel respect voor de mensen die het wel meemaken en erdoor moeten. We hadden daarna een hele leuke casting en de afdruk werd prachtig de kinderen rond de ouders . Werd verwerkt in zilver met pattin . Het werk is opgehaald als het afwas door zijn echtgnote want meneer had een week ervoor beslist ermee te stoppen . Ik vind het heel dapper van dit gezin dat ze er zo mee omgingen . En ben blij dat ik dat met hen heb mogen delen . Maar eerlijk ik zou zelf men datum niet willen weten en zolang doe ik hier nog wat verder ….

 

Xjes

Hyacintha